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Propriety of a Family Court Judge's involvement in the spouse's political RE: campaign. 

FACTS 

A Family Court Judge wishes to be involved in the spouse's political campaign . The judge 
wishes to attend fund-raising and/or non-fund raising activities for the spouse's political 
campaign. Additionally the judge wishes to visit the spouse's campaign office or offices and 
attend the spouse's announcement. The judge wishes to have his/her name and/or picture, 
without title, appear on campaign ads, flyers, etcetera. Finally, the judge wishes to be present 
on the spouse's election night. 

CONCLUSION 

z A judge may attend fund raising and/or non fund-raising activities of the spouse's political 
campaign. 

z A judge may visit the spouse's campaign office or offices. 
z A judge may attend the spouse's announcement. 
z A judge's name and/or picture may appear on campaign ads, flyers, etcetera, provided 

that the Family Court Judge's title is not included. 
z A judge may be present on the spouse's election night. 

OPINION 

While "a judicial candidate must encourage members of his or her family to adhere to the same 
standards of political conduct in support of the candidate that apply to the candidate, family 
members are free to participate in other political activity." Rule 501, SCACR, Canon 5(A)(3), 
Commentary. Thus, a judge's spouse can run for office and post campaign signs. Regarding 
the judge's participation, the Canons prohibit a judge from publicly endorsing a candidate 
for public office. Canon 5(A)(1)(b). However, the Canons also note that "Complete separation 
of a judge from extra-judicial activities is neither possible nor wise; a judge should not become 
isolated from the community in which the judge lives." Commentary, Canon 4. Therefore, a 
judge can appear in a family photo that is used in a campaign advertisement, as long as the
judge is not identified in any way by the use of the words "judge," "honorable" or other 
references to title. (1) Furthermore, the judge is permitted to attend fund-raising and non fund-
raising activities, visit the spouse's campaign offices, attend the spouse's announcement, and 
may be present on the spouse's election night. However the judge must make it clear at all 
times that he or she is not present in any sort of judicial capacity, nor is he or she supporting
the spouse for office. These actions indicate the judge's participation as a spouse, and do not 
constitute endorsement of a candidate for public office. 
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1. In interpreting Rule 506, Canon 7, and Rule 508, governing the activities of law clerks and 
other judicial employees, this Committee concluded that a law clerk may appear in a photo or 
ad for a spouse's political campaign, as a member of the family, not as a supporter or endorser 
of the candidate. See, Advisory Opinion 5-1999. The rules governing law clerks are similar to 
those contained in Rule 501, Canon 5, and the same reasoning applies. 




